Martisor - sursa Wikipedia
Lupta Primaverii cu Iarna
Conform unui mit, in prima zi a lunii Martie, frumoasa Primavara a iesit la marginea padurii si a observat cum, intr-o poiana, intr-o tufa de porumbari, de sub zapada rasare un ghiocel.
Ea a hotarat sa-l ajute si a inceput sa dea la o parte zapada si a rupe ramurile spinoase. Iarna, vazand aceasta, s-a infuriat si a chemat vantul si gerul sa distruga floarea. Ghiocelul a inghetat imediat. Primavara a acoperit apoi ghiocelul cu mainile ei, dar s-a ranit la un deget din cauza maracinilor. Din deget s-a prelins o picatura de sange fierbinte care, cazand peste floare, a facut-o sa reinvie. In acest fel, Primavara a invins Iarna, iar culorile martisorul simbolizeaza sangele ei rosu pe zapada alba.
Istoric
Se considera, ca sarbatoarea martisorului a aparut pe vremea Imperiului Roman, cand Anul Nou era sarbatorit in prima zi a primaverii, in luna lui Marte.
Acesta nu era numai zeul razboiului, ci si al fertilitatii si vegetatiei. Aceasta dualitate este remarcata in culorile martisorului, albul insemnand pace, iar rosu — razboi. Anul Nou a fost sarbatorit pe 1 Martie pana la inceputul secolului al XVIII-lea.[4][necesită citare]
Cercetari arheologice efectuate in România, la Schela Cladovei, au scos la iveala amulete asemanatoare cu Martisorul datand de acum cca. 8.000 de ani. Amuletele formate din pietricele vopsite in alb si rosu erau purtate la gat. Documentar, Martisorul a fost atestat pentru prima oara intr-o lucrare de-a lui Iordache Golescu. Folcloristul Simion Florea Marian presupune ca in Moldova si Bucovina Martisorul era compus dintr-o moneda de aur sau de argint, prinsa cu ata alba-rosie, si era purtat de copii in jurul gatului.[5] Fetele adolescente purtau si ele martisor la gat in primele 12 zile ale lui martie, pentru ca mai apoi sa il prinda in par si sa-l pastreze pana la sosirea primilor cocori si inflorirea arborilor. La acel moment, fetele isi scoteau martisorul si-l atarnau de creanga unui copac, iar moneda o dadeau pe caș.[6] Aceste „ritualuri” asigurau un an productiv.
CITESTE TOATA POVESTEA MARTISORULUI aici:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Mărțișor